Japonais Déclaration Betekenis
Tachi (Dachi) ta-tsji (da-tsji) Stand (gebruikt als achtervoegsel, verandert de d in een t, dus tachi wordt dachi)
Zenkutsu-dachi zen-koe-tsu da-tsji Voorwaartse stand, letterlijk: ‘voorste-knie-gebogen-stand’. Voorste knie buigt zover dat je je tenen net niet meer kan zien (lichaam recht!), achterste been gestrekt, voeten in een hoek van 45° en opschouderbreedteuit elkaar (‘twee lijnen’).
Kiba-dachi kie-ba da-tsji Dachi Kiba voeten
Zijwaartse stand, ook welruiterstandgenoemd. (De hier getoonde Kiba-dachi is uitgevoerd met Kage-tsuki)

Kokutsu-dachi

ko-koe-tsu da-tsji
Dachi Kokutsu voeten
Achterwaartse stand, letterlijk: ‘achterste-knie-gebogen-stand’. 70% van het gewicht op het achterste been, 30% op het voorste. Hielen op één lijn, voeten in een hoek van 90°, knie van achterste been naar buiten gedrukt. (De hier getoonde Kokutsu-dachi is uitgevoerd met Shuto-uke )

Neko-ashi-dachi

nee-ko-ashie da-tsji
Dachi Neko-ashi voeten
Katstand’ (Neko=kat). Korte stand, gewicht bijna geheel gedragen door achterste been, waarbij de spanning van de knie naar binnen is gericht. De voorste voet staat alleen met de bal van de voet op de grond, de achterste is ongeveer 45° gedraaid.
Heisoku-dachi hei-so-koe da-tsji Aandachtshouding’, voeten naast elkaar, gesloten.
Musubi-dachi moe-soe-bi da-tsji Aandachtshouding / beginstand’, voeten maken een hoek van 90° t.o.v. elkaar, met de hielen tegen elkaar.
Hachiji-dachi ha-tsjiets da-tsji Ook wel Yoi-dachi genoemd. ‘Natuurlijke stand’ (letterlijk: ‘8-stand’), voeten op schouderbreedte, hielen op een lijn, tenen wijzen iets naar buiten (voeten maken een hoek van 20-30°)’. Uitgevoerd in een hoek van 45° bestaat ook (dit heet dan Uchi-hachiji-dachi).
Heiko-dachi hei-ko da-tsji Parallelstand’, voeten op schouderbreedte naast elkaar en parallel, knieën licht gebogen.
Yoi-dachi Yoi da-tsji Zie Hachiji-dachi’.