Genseiryu

Onze Dojo

Genseikan Karatedo is een club met ongeveer 200 leden in de Kop van Noord Holland. Les wordt gegeven door David Roovers die het Genseiryu Karatedo heeft geleerd bij Sensei Konno. In 1998 heeft David Roovers de kans gehad om de oprichter van het Genseiryu Karatedo Sensei Shukumine te ontmoeten.

Karate heeft twee fundamentele kenmerken, enerzijds het inzetten van het volledige lichaam bij uitvoering van een techniek, d.w.z. men tracht zijn totale energie te focussen op het doel, en anderzijds de volledige beheersing van de uitvoering van de techniek. Zonder beide kenmerken kan men misschien wel efficiënte gevechtstechnieken uitvoeren, maar doet men geen karate.
Binnen de karate-training staan ook morele waarden als Moed, Hoffelijkheid, Zelfcontrole en Nederigheid hoog aangeschreven.

Warming-up: 
De training start altijd met een warming-up, met als doel blessures te vermijden en het lichaam en de geest klaar te maken voor karate-oefeningen. Er wordt gebruik gemaakt van: rek- en lenigheidsoefeningen, coördinatieoefeningen, krachtoefeningen, conditieoefeningen.

Kihon (techniektraining): 
Om een goede karateka te kunnen worden, moet men de technieken tot in de perfectie trainen. Dikwijls vinden beginnelingen het leren van de basistechnieken vervelend en overbodig. Zonder deze basistraining is het echter onmogelijk de sterke standen, afweren, stoten en trappen te krijgen die nodig zijn voor de training met partner. Tijdens de kihon wordt niet alleen de techniek maar ook het karakter, het concentratie- en het uithoudingsvermogen gesterkt.

Kata en Shihō (traditionele stijloefeningen): 

Onder kata verstaan wij een reeks bewegingen uitgevoerd tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders, die uit verschillende richtingen aanvallen. Totaal zijn er ruim 60 kata. De kata vormen als het ware het woordenboek van karate, omdat alle technieken erin voorkomen. Ze zijn daarom ook niet weg te denken uit het moderne karate. Meer lezen op de Kata pagina

De Shihō lijken soms wat op kata, maar is een eenvoudigere techniek-oefening waarbij enkele afweer-, stoot- en/of traptechnieken worden uitgevoerd en telkens worden herhaald in vier verschillende richtingen (Shihōbetekent ‘vier richtingen’). Meer lezen op de Shihō pagina

Kumite (partnertraining): 
Tijdens de training met partner worden de getrainde basistechnieken in praktijk gebracht. Andere aspecten worden nu belangrijk, zoals timing, tactiek, gevechtsinzicht, schijnbewegingen en……… controle!

Nieuws